Διαθέτουμε στην ελληνική αγορά γενετικό υλικό (κατεψυγμένο σπέρμα) βελτιωτών τράγων υψηλής γενετικής αξίας των φυλών Alpine και Saanen που προέρχεται από το πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης που εφαρμόζεται στην Γαλλία από την CAPGENES μέσο της Evolution
International.
Οι βελτιωτές τράγοι ταξινομούνται σύμφωνα με το δυναμικό βελτίωσής τους, όπου υπολογίζεται από έναν σύνθετο δείκτη, τον Caprine Combined Index (CCI). Ο δείκτης συνδυάζει χαρακτηριστικά της γαλακτοκομικής παραγωγής (ποσότητα γάλακτος, ποσότητα πρωτεΐνης, ποσοστό πρωτεΐνης, ποσότητα λίπους, ποσοστό λίπους) και αξιολόγηση της μορφολογίας του μαστού. Ο δείκτης CCI υπολογίζεται χρησιμοποιώντας μια στάθμιση μεταξύ του δείκτη παραγωγής Caprine Production Index (CPI) και του μορφολογικού δείκτη Caprine Morphological Index (CMI).
Οι δείκτες εκφράζονται σύμφωνα με μια κυλιόμενη βάση του 0 για τον δείκτη CCI και του 100 για τους δείκτες CPI και CMI. Έτσι καθίσταται δυνατή η αξιολόγηση της γενετικής αξίας των ζώων σε σύγκριση με τον πληθυσμό αναφοράς (τον πληθυσμό των αιγών που ελέγχονται οι επιδόσεις τους). Με ποσοστό επιτυχίας της τεχνητής σπερματέγχυσης με κατεψυγμένο σπέρμα στις αίγες το 62% διασφαλίζει την βελτίωση της εκτροφής με γενετικό υλικό εξαιρετικής γενετικής αξίας!!! Το κέντρο γενετικής βελτίωσης του συνεταιρισμού όπου γίνονται οι σπερμοληψίες των τράγων ελέγχεται και συμμορφώνεται με βάση τη Γαλλική όπως και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία για την απόλυτη υγεία των φιλοξενούμενων τράγων. Κατά την εφαρμογή της τεχνητής σπερματέγχυσης είμαστε απόλυτα διασφαλισμένοι τόσο για την βελτίωση των παραγωγικών χαρακτηριστικών όσο και για την βιοασφάλεια, μη μεταφοράς παθογόνων μικροοργανισμών στις εκτροφές που θα εφαρμοστεί.
Χάρης στην μεγάλη διαθεσιμότητα τράγων τόσο Alpine όσο και Saanen, είναι δυνατόν οι εκτροφές να βελτιώσουν την ποσότητα του παραγόμενου γάλακτος, την ποιότητα του γάλακτος σε πρωτεΐνες και λίπος όπως επίσης την μορφολογία του ζώου και του μαστού. Η πράξη έχει δείξει ότι επιτυγχάνεται αύξηση +188 κιλών στην παραγωγή γάλακτος και +0,4 g/kg στην ποσότητα λιπαρών και πρωτεϊνών.
Οικονομικό ενδιαφέρον
Χάρη στο γενετικό δυναμικό των ζώων που θα γεννηθούν από την τεχνητή σπερματέγχυση, οι νέες κατσίκες θα παράγουν περισσότερο και καλύτερης ποιότητας γάλα. Έτσι αυξάνεται το μικτό κέρδος της εκτροφής. Το πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης εκτός από οικονομικά κριτήρια λαμβάνει υπόψη και κριτήρια όπως η μακροζωία των ζώων χωρίς προβλήματα και χαμηλά σωματικά κύτταρα στο παραγόμενο γάλα. Τέλος η γονιμοποίηση με τεχνητή σπερματέγχυση ενισχύει την αξία των παραγώγων (αρσενικών-θηλυκών κατσικιών) που θα δημιουργηθούν με τη χρήση γενετικού υλικού από εξαιρετικούς τράγους.